Pica Margherita na žaru

​​​​​​

Marinara omaka, alpski cheddar sir in sesekljana sveža bazilika se lepo združijo v lahko in okusno pico na žaru.

 

Čas priprave:
10 minut

 

Čas priprave:
50 minut

 

 

Porcije:
2

 

 

Izdelki:

  • 280 g testa za pico, vzhajanega na sobni temperaturi;
  • Moka za posipanje;
  • Zdrob ali koruzni zdrob za posipanje;
  • ⅓ skodelice marinara omake;
  • 90 g naribanega čedarja;
  • 4 žlice sesekljane sveže bazilike;

 

Način priprave:


  1. Predgrejte žar ali žar za neposredno peko na žaru pri visoki temperaturi. Temperaturni senzor naj kaže 260°C.
  2. Testo položimo na rahlo pomokano površino. S konicami prstov in stranicami rok nežno razvaljajte testo, tako da je čim več zraka na zunanjem robu skorje. Testo razvaljajte (ali razvaljajte z valjarjem) v krog velikosti vaše litoželezne posode.
  3. Na dno pekača rahlo potresemo zdrob. Testo za pico položite v pripravljen pekač. Marinado razporedite po testu za pico, trak skorje pa pustite nepokrit. Potresemo s čedarjem.
  4. Ponev postavimo na rešetko ali žar in zapremo pokrov. Pustite, da se pica skuha, posodo občasno odprite in zavrtite v smeri urinega kazalca. Pica je pripravljena, ko se napihne, je dno hrustljavo in rjavo, skorja začne rjaveti in se sir topi. Ko jo odstranite, z lopatko potisnite pico na desko za rezanje. Potresemo z baziliko. Narežemo in postrežemo.

Opomba: Da testo vzhaja, ga z obema rokama oblikujemo v kepo in jo pritisnemo na delovno površino. To bo nategnilo površino testa. Položite ga na pomokano površino in pokrijte s plastično folijo, ki ste jo premazali s pršilom za kuhanje. Pustite vzhajati 40–90 minut, preden jih raztegnete v 2. koraku.