Kako očistiti litoželezno ponev
Čiščenje in začinjanje litega železa je lahko zastrašujoče. Obstaja splošno napačno prepričanje, da je lito železo občutljivo in ga je enostavno pokvariti. Resničnost ne more biti dlje od resnice. Ljudje že stoletja kuhajo iz litega železa. Zaradi njegove vzdržljivosti in uporabnosti je postala stalnica v kuhinjah po vsem svetu, od tradicionalne azijske kuharske kulture do newyorških zrezkov. Ko se naučite teh preprostih korakov za čiščenje litoželezne ponve ali litoželeznega lonca, se boste pripravljeni lotiti katere koli jedi ali nereda!
Pet preprostih korakov za čiščenje litega železa
Obrišite:Ko se ponev/lonec ohladi in doseže temperaturo, primerno za dotik, obrišite notranjost, da odstranite morebitne ostanke olja ali hrane. Čiščenje litega železa, ko je še toplo, bo skrajšalo čas in trud pri čiščenju posode ter preprečilo prijemanje hrane. Če jih lahko očistite tako, da jih preprosto obrišete, se ustavite pri tem. Majhna količina olja po čiščenju ni problem. Pravzaprav je preprečevanje izsušitve ponve/lonca/krožnika pomemben del dolgotrajnega vzdrževanja. Pretirano čiščenje litoželezne posode je nepotrebno in bo le poškodovalo njeno naoljenje. Pri mnogih posodah bo to edini potreben korak čiščenja. Če kuhane hrane ne morete očistiti ali ima vaša jed posebej močan okus,
Očistite: Po predhodnem čiščenju operite s toplo vodo in blagim detergentom za pomivanje posode. Če vaša posoda zahteva bolj agresivno čiščenje, pred pranjem uporabite grobo sol ali plastično čistilno krtačo, da odstranite oprijeto hrano. Pomembno je, da ne uporabljate ničesar preveč agresivnega, kot je jeklena žica, gobice ali druge abrazivne metode čiščenja, saj bodo sprali vašo začimbo. Za živila, ki jih je težko očistiti, ponev/lonec do polovice napolnite z vodo in jo segrejte nad štedilnikom. Ko se voda segreje, se morajo lepljivi ostanki hrane zmehčati in jih je lažje odstraniti. Ko pustite, da voda skoraj zavre, jo odlijte iz lonca in obrišite notranjost s krpo, da odstranite ostanke hrane.
Posušite:Pomembno je, da litoželezno ponev/lonec/krožnik takoj po čiščenju sperete in posušite. Priporočamo uporabo krpe, ki ne pušča vlaken. NIKOLI ne dovolite, da se lito železo posuši na zraku, saj lahko nastane rja. To je še posebej pomembno, če ste pravkar uporabili milo. Ponovno navlažitev posode z oljem bo ključnega pomena v naslednjem koraku.
Segrejte ga: Čisto posodo iz litega železa postavite na nizek ogenj za 5-10 minut. Tako boste odstranili vso dodatno vlago, ki je ostala na njej, potem ko jo obrišete z brisačo. To dodatno prispeva k odpiranju por kovine. Ponev/lonec/krožnik odstavimo z ognja, ko vsa voda izhlapi, v notranjost ponve vlijemo pol žličke olja in ga s krpo razmažemo po površini. Olje grozdnih pečk, olje ogrščice, rastlinsko olje ali druga rastlinska olja bodo odlično opravila svoje delo. Prepričajte se, da odstranite odvečno olje tako, da površino pustite skoraj suho, potem ko jo obrišete z ločeno krpo.
Previdno shranjujte:Posodo iz litega železa hranite na hladnem, temnem in suhem mestu ali na štedilniku za redno uporabo. Če imate več litoželeznih ponev, jih ne postavljajte na drugo za dolgo časa, saj lahko poškodujete začimbe. Priporočamo tudi, da jih ponosno obesite na stene svoje kuhinje!
Stvari, ki jih nikoli ne smete početi pri čiščenju litoželezne posode Hosse
Uporabljate abrazivno metodo čiščenja, kot je jeklena goba: To bo zmanjšalo ali odpravilo olje.
Namakanje litoželezne ponve/lonca/krožnika v pomivalno korito: To bo sčasoma povzročilo zarjavelo posodo.
Posodo postavite v pomivalni stroj: Spet bo pretirana izpostavljenost vlagi povzročila rjo. Poleg tega bo pomivalni stroj odstranil maščobo, ki ste jo tako dolgo poskušali odstraniti.
Kako čisto je preveč čisto?
Številni novi uporabniki litega železa svojo posodo iz litega železa čistijo tako, kot bi očistili drugo neželezno posodo in servirne pripomočke. Čeprav je pomembno, da očistite kuhano hrano in neželene močne arome, lahko pretirano čiščenje litega železa izsuši površino ali odstrani olja. Olje je premaz, ki ščiti vašo ponev/lonec/krožnik in preprečuje prijemanje. Agresivno odstranjevanje ostankov z dna lahko odstrani vaše zaščitne začimbe. Poleg tega je železo porozen material. Tako kot drugi porozni materiali, kot je les, želite ohraniti zdravo količino vlage, v tem primeru iz olja.
Ali je v redu uporabljati milo za čiščenje litega železa?
Morda med ljubitelji litega železa ni bolj spornega vprašanja od pomivanja litega železa z milom. Čeprav bo marsikdo rekel, da nikoli ni dobro uporabljati mila na litoželezni posodi, v resnici ni tako. Medtem ko milo pogosto ni potrebno za čiščenje posode, ko zadostuje preprosto brisanje, je uporaba majhne količine mila za posodo povsem sprejemljiva.
Mit o neuporabi mila z litim železom izvira iz napačnega razumevanja oljenja/začimb. Čeprav bo milo razmastilo vašo posodo in zahtevalo, da ponev, lonec ali krožnik pred shranjevanjem ponovno naoljite, ne bo odstranilo začimb.
Kaj je oljenje/začimba?
"Kovanje" je izraz, ki ga vsi povezujejo z litino. Besedo obdajajo številni miti, pa tudi nesporazumi o tem, kaj točno izraz pomeni. Preprosto povedano, začimbe iz litega železa so polimerizirana olja, ki jih toplota posuši in strdi ter tvorijo tanko zaščitno plast na vaši posodi iz litega železa. Ta plast ščiti ponev, lonec ali krožnik pred rjo in je naravna, nestrupena ovira med njimi in vašo hrano. Ker je lito železo po naravi porozno, olje zapolni pore, preden se med polimerizacijo strdi, kar daje vaši kuhinjski posodi Hosse stekleno gladko površino.
Začimbe so nekaj, kar se gradi in izpopolnjuje skozi čas s skupno uporabo in kuhanjem. Vsakič, ko segrejete ponev, lonec ali rešetko, da popečete zrezek in nekaj zelenjave ali spečete koruzni kruh, prispevate k začinitvi litega železa.
Če pomotoma odstranite začimbe pri vloženih živilih ali želite na površino dodati polno dodatno plast začimb, si oglejte naš vodnik za začinjanje litega železa.
Kako odstraniti rjo iz litega železa
Ko je železo izpostavljeno zraku ali vlagi, naravno rjavi. Ta spojina, znana tudi kot železov oksid, je rezultat oksidacije, do katere pride, ko železo pride v stik s kisikom. To je naravna reakcija, ki se ji pri kuhinjski posodi vedno želimo izogniti. Najboljši načini preprečevanja so upoštevanje zgoraj opisanih korakov čiščenja. Ohranjanje močnega sloja polimeriziranih začimb in lahke oljne osnove bo preprečilo rjo v skoraj vseh primerih.
Če na ponvi/loncu/krožniku najdete rjo zaradi kapljic vode, poškodovanih začimb ali namakanja v umivalniku čez noč, jo najprej poskusite odstraniti z naoljeno krpo. Če se izkaže, da je rja večja in je ni mogoče odstraniti s to metodo, je to čas za uporabo abrazivne gobe ali žice. Druge učinkovite metode so drgnjenje z grobo kuhinjsko soljo in rastlinskim oljem z uporabo prepolovljenega krompirja. Ko odstranite rjo in pomijete posodo, sledite našim navodilom za ponovno začinjanje litega železa.
Najboljši načini shranjevanja litega železa
Ko končate s čiščenjem ali začimbami litoželezne ponve, boste morali razmisliti, kje in kako jo boste shranili. Najboljše mesto za shranjevanje ponev, loncev ali grelnih plošč Hosse je na štedilniku, pripravljenih za uporabo naslednji dan. Za tiste, ki raje posode ne motijo, se je treba izogibati mestom z veliko količino vlage, na primer v bližini umivalnika ali pomivalnega stroja. Ponavadi bi bilo najboljše mesto v zaprti omari ali omari. Izogibajte se navadi zlaganja ponv eno na drugo, saj lahko poškodujete začimbe. Še en odličen način za shranjevanje vaše litoželezne posode je, da jo obesite pod omaro ali na steno in pokažete njen edinstven dizajn Hosse.