Menu
Your Cart

Navodila za namastitev litoželezne posode

omaslqvane-na-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg

Začimbe so skrivnost, da je lito železo naravno obstojno in nelepljivo. Potreben je, ker ustvari oviro med vašo kuhinjsko posodo Hosse in kakršnim koli stikom s kisikom ali vodo, ki bi povzročil rjavenje ponve, lonca ali krožnika. Hkrati začimba deluje kot gladka površina proti prijemanju, ki preprečuje prijemanje hrane. Posoda iz litega železa je sama po sebi porozna. To je izjemno pomembno, saj pore dejansko omogočajo, da se olje prilepi nanje med postopkom začimbe.

Kadarkoli kuhate obroke, ki vsebujejo olja in maščobe (kot so dušena zelenjava, slanina in jajca, koruzni kruh ali svinjski kotleti), se bodo začimbe še naprej kopičile. Ta način začinjanja je najpogosteje uporabljen način začinjanja posode iz litega železa. Preden začnete uporabljati ponev/lonec/krožnik Hosse za pripravo jedi, ki vsebujejo kisla živila, kot so paradižniki, limone in belo vino, se morate prepričati, da ste nabrali precejšnjo plast začimb.

Navodila za kovanje po korakih

Če med uporabo lonca Hosse ugotovite, da je treba dodati plast začimb ali popolnoma ponovno začiniti lonec, upoštevajte ta vodnik za najboljše rezultate.

Kaj boste potrebovali za začetek:

  • Olje grozdnih pečk (ali enakovredno);
  • Močne papirnate brisače;
  • Pečica.

Navodila za začimbe/poliranje iz litega železa Hosse

1. Pečico segrejte na 230°C

2. Posodo temeljito zdrgnite, da odstranite ostanke hrane, kot bi to storili po kuhanju. Če vam je težko očistiti, za bolj umazana področja uporabite abrazivno gobo. 

3. Dobro osušite s čisto kuhinjsko brisačo.

4. V skledo vlijemo približno pol žličke olja in ga s krpo razmažemo po notranji površini, ustnicah in ročaju. Obrnite ga in isti postopek uporabite za grobo zunanjost.

5. S čisto papirnato brisačo obrišite notranjost in zunanjost ponve/lonca/krožnika, dokler ni skoraj suh in mat. Pomembno je, da ponev obrišete do te mere, da je videti, kot da na površini, zlasti v notranjosti, ni več olja. Če vam ne uspe odstraniti dovolj olja, bo ponev/lonec/krožnik videti razmazan, zato ga je treba temeljito očistiti.

6. Posodo previdno postavimo obrnjeno v ogreto pečico in pazimo, da ne poškodujemo površine, ko jo postavljamo na rešetko.

7. Sušite ga 60 minut.

8. Izklopite pečico, vendar pustite ponev/lonec/krožnik notri, da se suši še nadaljnjih 30 minut.

9. Odstranite in po potrebi ponovite še 2-3 krat.

Opomba : Če se zaradi uporabe preveč olja na ponvi pojavijo madeži, ne skrbite – vaša ponev, lonec ali kuhalna plošča Hosse bo še vedno pripravila čudovite in okusne jedi.

omaslqvane-na-chugunen-tigan-1

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-2

 

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-3

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-4