Pečen česnov kruh

​​​​​​

Ko odlomite rezino tega kruha, vas pozdravijo koščki pečenega česna, umeščeni v puhasto testo. Odlično se poda k testeninam ali kot samostojna predjed.

 

Čas priprave:
2 ura

 

Čas priprave:
40-45 minut

 

 

Porcije:
8

 

Kuhajte z:
Litoželezni lonec Hosse

 

 

Izdelki:

 

Česen:

  • 1 glava česna, olupljena;
  • ¼ čajne žličke soli;
  • 1 čajna žlička oljčnega olja.

 

 

Kruh:

  • 2¼ čajne žličke topnega ali suhega kvasa;
  • 2 žlici sladkorja;
  • 1½ skodelice vode, mlačne;
  • 2 čajni žlički soli;
  • 1 glava česna, pražena;
  • 4 skodelice krušne moke;
  • 1 žlica oljčnega olja.

 

Način priprave:


  1. Pečico nastavimo na 200°C. Česen zavijemo v aluminijasto folijo in pečemo 30 minut.
  2. Zmešajte kvas, sladkor in vodo ter pustite stati 5 minut. Vodni mešanici dodajte pražen česen in sol. Z leseno žlico počasi vmešajte moko, dokler se moka popolnoma ne premeša. Testo bo mokro in lepljivo.
  3. Testo prestavimo v naoljeno skledo in namažemo z žlico olivnega olja. Pokrijemo s plastično folijo in postavimo na toplo, da vzhaja, 1 uro.
  4. Testo zvrnemo na pomokano površino in ga oblikujemo v pravokotnik. Vzemite dva vogala testa in prepognite pravokotnik na pol. Ponovite 3-krat.
  5. Testo oblikujte v kroglo in ga položite v dobro pomokano srednjo mešalno posodo. Pustimo vzhajati 30 minut.
  6. Medtem ko testo vzhaja, segrejte pečico na 230°C z litoželezno posodo (in pokrovom) notri.
  7. Ko je testo vzhajano, odstranite vroč litoželezni lonec Hosse in vanj previdno položite testo. Po vrhu testa hitro in previdno z ostrim nožem zarežite 0,5 cm globoko. Pokrijemo s predhodno segreto pokrovko in pečemo 30 minut.
  8. Odkrijemo in pečemo še 10-15 minut.
  9. Pustite, da se kruh ohladi na rešetki 20 minut, preden ga narežete.