Palačinke s pomarančnim maslom in žganjem

Palačinke s pomarančnim maslom in žganjem
Te palačinke napolnite s kremastim domačim pomarančnim maslom in jih prelijte z gorečim žganjem, da navdušite goste za mizo.
Čas priprave:
10 minut
Čas priprave:
30 minut
Porcije:
7-8
Kuhajte z:
Litoželezna ponev Hosse
Izdelki:
Za pomarančno olje:
- 5 žlic nesoljenega masla, zmehčanega;
- 5 žlic sladkorja, razdeljeno;
- 2 žlici pomarančne lupine;
- 2 žlici pomarančnega soka;
- ¼ skodelice likerja;
- 2 žlici žganja.
Za palačinke:
- 2 veliki jajci;
- 1 skodelica polnomastnega mleka;
- ⅔ skodelice večnamenske moke;
- 4 žlice stopljenega masla, razdeljeno;
- 1 žlica sladkorja;
- ½ čajne žličke soli.
Način priprave:
Palačinke:
- Stepite jajce, mleko, moko, 2 žlici stopljenega masla,
- sladkor in sol do gladkega.
- Litoželezno ponev segrevajte na srednjem ognju 5 minut.
- Pekač namažemo z oljem. Nalijte dovolj mešanice,
- da pokrije dno ponve, približno ⅓ skodelice.
- Pekač zavrtite, da dno prekrijete z mešanico.
- Kuhajte 1-2 minuti in obrnite. Kuhamo še 1 minuto in odstavimo na krožnik
- rezalna deska.
Pomarančno maslo in postrežba:
Sestavine zmešamo, da dobimo pomarančno maslo – 4 žlice sladkorja, pomarančne lupinice in pomarančni sok.
Segrejte pečico za peko. Na sredino palačinke položite žličko pomarančnega masla. Prepognite ga na pol in nato še enkrat na pol. Ponovite s preostalimi palačinkami.
Palačinke vrnemo v ponev in jih potresemo s preostalo žlico sladkorja. Pečemo toliko časa, da začne sladkor karamelizirati, nato vzamemo iz pečice.
Žganje in liker segrevajte v majhni kozici na zelo majhnem ognju 1-2 minuti, nato pa odstavite z ognja.
Z vžigalnikom z dolgim ročajem previdno prižgemo mešanico omake in zmes prelijemo čez palačinke v ponvi. Naj plamen popolnoma ugasne. Postrezite, ko plamen ugasne.