Enolončnica s piščancem, gobami v divjem rižu
10 mar.

0 Komentarji
100 Videno
Enolončnica s piščancem, gobami in divjim rižem
Po navdihu klasične enolončnice s piščancem in divjim rižem vam predstavljamo to
okusna enolončnica, ki je obilen in zadovoljiv obrok v katerem koli letnem času.
Čas priprave:
25-30 minut
Čas priprave:
45 minut
Porcije:
6
Kuhajte z:
Litoželezni lonec Hosse
Izdelki:
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja;
- 1 (50 g) kos šunke ali 2 rezini slanine, drobno sesekljane;
- 6 piščančjih stegen brez kože in kosti, narezanih na kose;
- košer sol in sveže mlet črni poper;
- 4 skodelice gob, narezane na četrtine;
- ¼ skodelice belega vinskega kisa;
- 1 korenček, drobno sesekljan;
- 1 srednje velika čebula, drobno sesekljana;
- 3 stroki česna, drobno sesekljani;
- 1 lovorjev list;
- 3 žlice soljenega masla;
- ¼ skodelice večnamenske moke;
- 1 skodelica polnomastnega ali posnetega mleka;
- 2 ½ skodelice piščančje juhe;
- ½ čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka;
- ½ čajne žličke suhe gorčice;
- 120 g divjega riža, kuhanega po navodilih na embalaži;
- 2 žlici sesekljanega svežega ploščatega peteršilja.
Način priprave:
- Pečico segrejemo na 160°C.
- V Hosse litoželezni ponvi na srednje močnem ognju postopoma segrejte 1 žlico masla. Dodajte šunko in kuhajte, občasno premešajte, dokler ne porjavi, približno 6 minut. Z žlico z režami prenesite na krožnik.
- V lonec dodajte 1 žlico olja. Piščanca po okusu začinimo s soljo in poprom. Delajte v 2 serijah in pražite piščanca, dokler ne porjavi na obeh straneh, približno 6 minut na sklop. Piščanca prestavimo na krožnik s šunko.
- V lonec dodajte preostalo 1 žlico masla in gobe ter jih med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se ne zmehčajo, približno 4 minute. Prenesite na krožnik s piščancem in šunko. Dodajte kis za odstranjevanje glazure in kuhajte, dokler se ne zmanjša na polovico, pri tem pa z leseno žlico postrgajte vse zapečene koščke z dna lonca. Vmešajte korenček, čebulo, česen in lovorjev list ter med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se čebula ne zmehča, približno 6 minut. Odstavimo z ognja in v lonec vrnemo šunko, piščanca, gobe in nabrane sokove v krožniku.
- V srednje veliki ponvi na srednje nizkem ognju stopite maslo, da postane mehurčkasto. Dodamo moko in neprestano mešamo 1 minuto. Vmešajte mleko in pogosto mešajte, dokler se omaka ne zgosti, približno 4 minute. Vmešajte osnovo, muškatni orešček in gorčico ter kuhajte, dokler se omaka ponovno ne zgosti. Začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Omako prelijemo čez piščančjo mešanico. Mešajte, da se združi. Litoželezni lonec pokrijte in pecite, dokler piščanec ni zelo mehak, približno 45 minut. Jed postrežemo tako, da enolončnico prelijemo čez riž in potresemo s peteršiljem.