Dušena svinjska pečenka z rdečim vinom in zelenjavo

​​​​​​

Nekaj ​​stvari ogreje dušo v tem letnem času kot počasi kuhan obrok. Pri kuhanju v litem železu meso dolgo časa ohrani vlago in okus, zato je tako mehko, da se reže kot po maslu. Ta recept kuha mešanico zelišč, jušne osnove, rdečega vina in začimb za omako za prste oblizniti.

 

Čas priprave:
30 minut

 

Čas priprave:
3 ure in 45 minut

 

 

Porcije:
6

 

 

Izdelki:

  • 220 g debelo narezane slanine, narezane na kocke;
  • 2 čajni žlički soli;
  • 2 žlici črnega popra;
  • 2 žlici rdeče paprike;
  • 2 žlici rjavega sladkorja;
  • 2 kg pečenega zrezka;
  • 1 velika čebula, narezana na rezine;
  • 1 glava česna, olupljena;
  • 4 velike šalotke, sesekljane;
  • ¼ skodelice goveje juhe;
  • 4 vejice svežega timijana;
  • 2 vejici svežega rožmarina;
  • 2 skodelici cabernet sauvignona, razdeljeno;
  • 2 lovorjeva lista;
  • 1 rdeča čebula, narezana na majhne koščke (približno 2,5 cm);
  • 1 kilogram korenja, olupljen in narezan na majhne koščke (približno 2,5 cm);
  • 1 kilogram repe, olupljene in narezane na majhne koščke (približno 2,5 cm).

 

Način priprave:


  1. Pečico segrejte na 180°C z rešetko na sredini.
  2. Hosse lonec segrevajte na srednje močnem ognju 3-5 minut. Dodajte slanino in kuhajte do hrustljavega, 10-12 minut.
  3. Odstranite slanino na krožnik, obložen s papirnato brisačo, in v lonec prihranite 2 žlici slanine.
  4. Medtem ko se slanina kuha, zmešajte sol, poper, papriko in rjavi sladkor. Pečenega z vseh strani natremo z začimbno mešanico. Pečeno pražimo, dokler ne porjavi, približno 3-5 minut na vsako stran.
  5. Odstranite meso in ga postavite na stran. Ogenj zmanjšajte na srednje.
  6. Na dno litoželezne posode stresite čebulo, česen in šalotko. Prilijemo govejo juho. Z leseno žlico ločimo zapečene koščke od površine posode. Primešamo slanino in na čebulo položimo meso.
  7. Dodajte 1½ skodelice vina in lovorjev list ter zavrite. Ogenj zmanjšamo in odkrito kuhamo 10 minut. Pokrijemo s pokrovom in postavimo v pečico za 1 uro.
  8. Meso obrnemo in pustimo 30 minut. Po potrebi dodajajte vino po ¼ skodelice.
  9. Popečeno meso še enkrat obrnemo in pečemo še 30 minut.
  10. Pečeno odstranimo in dodamo repo, korenje in rdečo čebulo. Pečeno vrnemo v posodo in pokrijemo ter pustimo v pečici še 30-45 minut.
  11. Meso prestavimo na pladenj. Odstranite lovorjev list in vejice zelišč. Tekočino za dušenje začinimo s soljo in poprom ter z nekaj prelijemo pečenko.
  12. Pečeno narežemo ali narežemo na porcije in postrežemo z zelenjavo.